O krůtím mase

Krůtí maso je vynikající surovinou pro přípravu nejrůznějších pokrmů. Nezanedbatelná je i chuťová rozmanitost jednotlivých dílů masa. Nadarmo se neříká,že krůta má devatero druhů masa.

   Ve srovnání s ostatní drůbeží má krůta vyšší podíl bílkovin ve sva-

lovině (prsní svalovina obsahuje téměř 25% bílkovin, stehno více

než 21%) a nižší obsah tuků:

100 g krůtího masa obsahuje 4g tuků

100 g vepřové kýty obsahuje 14g tuků

100 g pečeně obsahuje 22g tuků

    Krůtí tuk má také výhodnější složení než tuk z vepřového nebo hovězího masa. Obsahuje více kyseliny linolové,což je jedna z esenciálních nenasycených mastných kyselin,které jsou nezbytné pro

udržení dobrého stavu tepen a přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Dá se tedy říci,že krůtí maso je zdravé a ideální pro dietní kuchyni.

   V případě,že koupíte celou krůtu, vás vyjde maso levněji než kuřecí neboť výtěžnost (podíl masa a kostí) je u krůty 5:1 (u kuřete 3:1).

Z tohoto důvodu doporučujeme ke grilování nebo pečení krůtí křídla

A krůtí spodní stehna. Základem je samozřejmě dobře okořenit či den předem naložit do koření či marinády.

Jedna odpověď na “O krůtím mase”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *